Vooral net na de winter zitten tegels, klinkers en houten terrassen, maar ook tuinmeubilair en aardewerk potten vaak onder groene aanslag.
Reden is de natte (en stoffige) ondergrond. Die maakt het mogelijk dat mini-algen een aaneengesloten film vormen.
Koop een anti-alg of anti-groene aanslag product. Nevel het bij droog weer over het te behandelen oppervlak en laat enkele uren inwerken. De actieve stof doodt de algen en dwingt ze tot loslaten van het oppervlak.
Mollen zijn zo goed als het hele jaar actief, maar vallen vooral op net na de winter, in april-mei en nog eens in juni.
Na de winter is het hen diep in de grond te nat en gaan ze net onder de grond gangen graven. Ze duwen daarbij extra molshopen omhoog. In april-mei bouwen mollen hun nesten met nog grotere molshopen tot gevolg. In juni zijn de jonge mollen groot genoeg om op eigen benen te staan en beginnen een nieuw gangenstelsel met nog meer schade tot gevolg.
Net na de winter is het beste moment om mollen uit je tuin te verjagen. Gebruik geursteentjes of trilapparaten waarmee je ze stelselmatig van tegen je huis of vanuit het midden van je tuin naar de kanten drukt. Schuif je barrière week na week enkele meters op tot je aan de perceelgrens zit.
Mollen snel en definitief wegwerken doe je met een val of klem. Er zijn systemen waarmee je de dieren levend vangt – zodat je ze ver weg in de natuur de vrijheid kunt geven – of klemmen die hen snel en pijnloos doden. Doden kan ook met de Eradic Ontmoller. Van zodra een mol tegen het apparaat duwt, laat die de klapper ontploffen. De mol sterft door de lucht-verplaatsing.
Koolvliegen leggen hun eitjes aan de voet van de jonge koolplantjes, waarna de larfjes zich in de wortel boren. Daardoor verzwakt de plant, gaat ze wel eens slap hangen of raakt ze op sterven na dood.
Voorkom dat koolvliegjes je kolen vinden!
Plant er sterk geurende planten tussen, van afrikaantjes tot salie. Ook kan je het de koolvlieg moeilijk maken om tot bij de wortelhals te geraken. Dat doe je met een wortelkraag (zo te koop of zelf te knippen uit karton) of door wat grasmaaisel tegen de plant aan te drukken.
Gebruik een insecticide van biologische oorsprong dat tot in het binnenste van de koolplant doordringt. Een voorbeeld is Conserve Garden. Giet ongeveer 100 ml opgelost product (4 ml per 5 liter water) aan de voet van elke plant of nevel het er overheen (2 à 6 ml per 5 liter water). Het product bestrijdt ook de rupsen van koolwitje.
Rupsen van buxusmotten zijn echte veelvraten en bovendien zijn ze steeds met veel. Daardoor slagen ze er in om op slechts enkele dagen een volledige buxusplant kaal te vreten. Voorkomen is dus beter dan genezen. Zorg ervoor dat vrouwtjes buxusmotten geen eitjes op je buxus leggen! Meer nog: voorkom dat de vrouwtjes bevrucht raken. Dat doe je door het ophangen van een buxusval. Je lokt en vangt de rondvliegende mannetjes met een geurcapsule in een vangemmer.
Heb je mannetjes gevangen, observeer dan zeker de komende dagen je buxus. Mogelijk wist een exemplaar toch een vrouwtje te bevruchten. Merk je kleine groene rupsjes, pluk ze dan zo snel mogelijk weg of nevel een insecticide. Je hebt de keuze: een contactinsecticide, zonder nawerking maar wel dodelijk voor elk rupsje dat je raakt of een systemisch insecticide dat wordt opgenomen in de sapstroom van de plant en tot ongeveer een week lang zijn dodelijke werking uitoefent. In de meeste gevallen is dit beter, want niet alle eitjes komen tegelijkertijd uit. Speel op safe: zorg dat alle delen – binnen- en buitenkant van de plant – goed geraakt worden door het product en herhaal de behandeling eventueel na een week nog eens.
Buxusmotten zijn niet het jaar rond actief. Vooral einde april-begin mei, einde juli – begin augustus en op de overgang van september naar oktober lopen je buxusplanten gevaar.
Zie je ‘groen zaagmeel’ op de bladeren liggen dan weet je dat larven van de preimot zich een weg naar het hart van je preiplant boren/eten. Zijn het maar enkele bladeren, knip of pluk ze dan gewoon af. Is het wat veel, gebruik dan een insecticide op bio-basis dat wordt opgenomen in de sapstroom van de plant. Voorbeeld is Conserve Garden.
Behandel zo snel mogelijk. Is de larve al tot in het hart van de prei doorgedrongen, dan herstelt de plant zich nog maar moeilijk of zelfs helemaal niet; ze gaat rotten.
Sterke planten hebben minder last van schade door preimot. Zorg dus voor een goed bemeste grond en geef bij lange droogte af en toe flink water. Wil je je prei preventief beschermen tegen preimot, teel je prei dan onder insectengaas.